Vad plantera under rosor?

Innehållsförteckning

Vad plantera under rosor?

Vad plantera under rosor?

Rosor blir vackrast när de får rätt sällskap. Alla örter passar bra ihop med rosor. Oregano, lavendel, citronmeliss, timjan och myntor trivs utmärkt under rosor och gör också att skadedjuren blir färre. Nävor av alla sorter är fina som marktäckare och höstanemoner som blommar tillsammans med den sista rosen är vackert.

Hur övervintrar man en ros i kruka?

Rosen kommer inte att överleva i rumsvärme. De behöver en kall vintervila. Förvara mörkt och kallt men frostfritt ca 5°C. Vattna bara ytterst lite under viloperioden.

Var trivs lavendel bäst?

Växtplats: Både i kruka och rabatt trivs lavendel bäst på solig plats och i kalkrik, gärna lite sandig och mager jord. Vatten och näring: Lavendel i kruka vattnar du så att jorden hålles lätt fuktig – aldrig blöt. Svag dos näring lite då och då.

Hur stor kruka behöver en ros?

Rosen Aspirin är en klaseblommande rabattros som passar fint i kruka. Större krukor är alltid att föredra då rötterna får mer utrymme, större tillgång på näring och vatten och dessutom blir det mindre passning med själva vattningen. Krukan bör vara minst 50 cm hög och 40 cm bred till en ros som blir ca 60-80 cm.

Hur skyddar jag rosor på vintern?

Både under vintern och våren behöver rosorna skydd mot solen. Solen värmer rosornas gröna ytterhölje och gör att vattnet dunstar bort och eftersom växterna inte kan få upp vatten med rötterna riskerar de då att torka ut. Lägg på ett skydd i form av till exempel säckväv eller juteväv.

Relaterade inlägg: