Hur odlar man ostronskivling?

Innehållsförteckning

Hur odlar man ostronskivling?

Hur odlar man ostronskivling?

I naturen växer ostronskivling på bokstammar. De flesta svampar som säljs odlas dock i speciella byggnader där de växer fram i klasar på ett växtmaterial – ofta halm i säckar – sprayat med mycel (svampsporer). Svamparna behöver precis rätt kombination av ljus, värme, fuktighet och ventilation för att växa optimalt.

Vart växer ostronskivling?

Den säljs i många matvarubutiker under namnet ostronskivling. De saluförda kommer från odling, men den går ofta att hitta vildväxande, på diverse lövträd. Ofta växer denna vedsvamp på mjuka träslag som asp, poppel och al, men den förekommer på många andra träd.

Hur kan man odla svamp?

Odla champinjoner så här! Ställ lådan i sval rumstemperatur (mellan 10 och 20 grader går bra, det får inte bli varmare än 21 grader) och vattna försiktigt i den. Champinjonerna vill ha mörker för att börja växa. Lägg på locket eller odla på mörk plats.

Vad krävs för att odla champinjoner?

För att odla svamp krävs mycel. Mycel är den underjordiska delen av svampen. Det som syns ovan jord och som vi äter är fruktkroppen, egentligen svampens verktyg för att föröka sig genom att bilda sporer. Svampen behöver också organiskt material att växa i – trästockar, halm, kartong och kaffesump funkar bra.

Kan man odla svampar?

Du behöver inte mycket för att odla svamp i din trädgård. Björkar eller andra lövträd utgör en bra grogrund för svampodling. – Barrträd fungerar inte, de innehåller ett naturligt antisvampmedel som gör att svamparna inte trivs. Den optimala stocken är rätt så nyfälld och har en diameter på ungefär 20 centimeter.

Kan man plantera svampar?

Enklaste sättet att odla svamp är att köpa ett färdigt paket med mycel och växtmedium. Oftast får svamparna växa i halmpellets eller i lövträspån. Först blandas mycel med växtmedium i en påse av plast. Sedan hälls vatten på så att allt blir genomblött, hur mycket som behövs står på förpackningen.

Relaterade inlägg: