Vad pratar man för dialekt i Bohuslän?

Innehållsförteckning

Vad pratar man för dialekt i Bohuslän?

Vad pratar man för dialekt i Bohuslän?

Bohuslänska är de svenska, och förr i tiden även norska dialekter som talas i landskapet Bohuslän. Bohuslänska räknas till götamålen och har många drag gemensamma med norska dialekter, särskilt i norra delarna av landskapet. Landskapet var en del av Norge fram till 1658, vilket också återspeglas i språket.

Vilken dialekt pratar man i Stockholm?

Stockholmska är ett samlingsnamn för de olika dialekter och sociolekter som talas i Stockholm. Det är svårt att definiera stockholmska eftersom en av dess egenskaper är att den lätt tar upp olika influenser och ofta ändrar sig helt mellan generationerna.

Vart pratar man västgötska?

Västgötska är ett samlingsnamn på de svenska dialekter som talas i Västergötland. Västgötska räknas till götamålen och präglas av påverkan från väster och i viss mån söderifrån. Influenser österifrån har varit mer begränsade, med Tiveden och Vättern som kommunikationshinder.

Finns stockholmska?

– Det finns inte en enda äkta stockholmska. Den kan snarare beskrivas som en smältdegel med influenser från när och fjärran och med stora variationer beroende på till exempel klass, kön och ålder, säger Jenny Öqvist, forskare på Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

Relaterade inlägg: