Vilken dialekt pratar man i Umeå?

Innehållsförteckning

Vilken dialekt pratar man i Umeå?

Vilken dialekt pratar man i Umeå?

Norrländska mål är ett av det svenska språkområdets sex olika dialektområden. Det omfattar svenska dialekter i huvudparten av Norrland utom i Gästrikland och södra Hälsingland, där sveamål talas.

Vilken dialekt pratar man i Västerbotten?

Skelleftemål eller skelleftebondska ("sje:letmɑ:Le", "sje:letbonnska" även "sjellet-" på dialekt) är en norrländsk dialekt som talas främst i norra Västerbotten.

Vad har man för dialekt i Sundsvall?

Medelpadska eller medelpadsmål är norrländska mål som traditionellt talas i landskapet Medelpad utom den västligaste socknen Haverö, där Hogdalsmål talas.

Var pratar man norrländska?

Norrländska mål talas i den norra hälften av Sverige, från norra Hälsingland.

Hur pratar man i Västerbotten?

Det sydsamiska språkområdet omfattar i stora drag Västerbotten, Jämtland, delar av Härjedalen och Dalarna samt motsvarande områden på norska sidan. Umesamiskan, med huvudsaklig förankring i Västerbotten, har drag av både nordsamiska och sydsamiska.

Hur låter norrländskan?

Mer om norrländska De norrländska målen har en del gemensamma drag, bland annat är det många som har främre sje-ljud. What is this? Det är också vanligt att man sätter samman adjektiv och att vokalen på slutet tar bort. Många norrländska mål har även ett bortfall av -er.

Relaterade inlägg: