Vad pratar dom i Island?

Innehållsförteckning

Vad pratar dom i Island?

Vad pratar dom i Island?

Island bor ungefär 350 000 människor. 97 % av dessa talar isländska som modersmål, vilket är det enda officiella språket. Island är mycket homogent språkligt sett, med en hög andel isländsktalande och liten dialektal variation.

Vad kännetecknar isländskan?

Isländskan är det språk som mest liknar den fornnordiska som talades i hela Norden för tusen år sedan. En islänning kan till och med förstå texter från 1200-talet utan större problem. Grammatiken är i stort sett oförändrad, till exempel med fyra kasus (nominativ, genitiv, ackusativ och dativ).

Vad exporterar Island?

Island exporterar enligt uppgift varor för cirka 44 amerikanska dollar varje år, och importen uppgår till omkring 56 dollar. De viktigaste exportvarorna är fisk, skaldjur och aluminium och landets främsta handelspartners är i skrivande stund Norge, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Kina.

När uppfanns isländska?

Islands historia börjar sannolikt redan på 700-talet då det upptäcktes av iriska eremiter, paper, vilka hade tillfälliga bosättningar där. Ön koloniserades därefter i snabb takt av norska invandrare, främst stormän som emigrerade från Norge, när kung Harald Hårfager enade Norge och gjorde sig till ensam härskare.

Var kommer isländska språket ifrån?

Isand koloniserades av norska vikingar år 874. Även om modern isländska har genomgått förändringar i uttal och ordförråd så talar islänningarna i huvudsak fortfarande vikingarnas ursprungliga språk, som en följd av landets geografiska isolering.

Vilken Språkfamilj tillhör isländskan?

Nordiska språk Indoeuropeiska språk Icelandic language/Language family Språkvetenskapligt sett hör de flesta av Nordens språk till den indoeuropeiska språkstammen. Det gäller färöiska, isländska, norska, danska och svenska, som alla är nordgermanska språk med ursprung i det samnordiska språket som talades under vikingatiden.

Relaterade inlägg: