Hur mycket el från vindkraft?

Innehållsförteckning

Hur mycket el från vindkraft?

Hur mycket el från vindkraft?

Kraftig ökning av el från vindkraften Vindkraft står än så länge för en ganska liten del av Sveriges elproduktion, cirka 12 procent under 2019. Vindkraften har ökat kraftigt under de senaste åren, vilket syns tydligt i diagrammet. År 2000 producerade vindkraften 457 GWh. Den siffran hade ökat till 19 847 GWh år 2019.

Hur mycket el ger vindkraften i Sverige 2020?

Vindkraftens produktion nådde nytt rekord under 2020. Under året producerades 27,6 TWh, en ökning med 7,7 TWh jämfört med 2019. Vindkraftens andel av elproduktionen i Sverige ökade med fem procentenheter till 17 procent.

Varför snurrar inte vindkraftverken?

Det beror oftast på planerade serviceinsatser på vindkraftverket eller att vindkraftverket har tekniska fel och står stilla i väntan på servicetekniker. Att vindkraftverk står stilla kan också bero på att det inte finns plats för mer el på elnätet för tillfället.

Är vindkraft subventionerad?

Vindkraftsutbyggnaden subventioneras i dag på ett flertal sätt. Vindkraften erhåller investeringsbidrag, så kallad miljöbonus och statligt tillägg för småskalig elproduktion. Sammanlagt motsvarar dagens understöd av vindkraften 33,1 öre per kWh.

Relaterade inlägg: