Vad produceras i en marknadsekonomi?

Innehållsförteckning

Vad produceras i en marknadsekonomi?

Vad produceras i en marknadsekonomi?

”En marknadsekonomi är ett socialt system baserat på arbetsfördelning i vilket priset på varor och tjänster bestäms av ett fritt prissystem satt genom utbud och efterfrågan. Detta kontrasteras ofta mot planekonomi, i vilken en central regering bestämmer priset på varor och tjänster med hjälp av priskontroll.

Vad ska man producera i ekonomin?

Ekonomins grundläggande problem
Marknadsekonomi
Vad?Avgörs av "marknadskrafterna" Konsumenternas behov och Efterfrågan styr produktionen.
Hur?Lönsamheten avgör. Det billigaste produktionssättet. Vinstmålet avgörande.
För vem?Den ojämna inkomstfördelningen. Efterfrågan-utbud styr lönespridningen.

Vilka är de tre nationalekonomiska frågorna?

Alla samhällen behöver fundera över vad som behöver produceras för människornas försörjning, hur det ska gå till och hur resultatet av produktionen ska användas. Därför ställer vi oss ekonomins tre grundfrågor: Vad ska produceras? Hur ska produktionen gå till? För vem ska produktionen ske?

För vem ska produktionen ske?

Svar: Myndigheterna beslutar om produktionskostnader utifrån utredningarna man gjort. Det blir ingen vinst. För vem ska det produceras för? Svar: Staten till vem produktionen går till.

Vart finns planekonomi?

Till exempel var den ekonomiska utvecklingen i planekonomins Nordkorea betydligt bättre än den i det kapitalistiska Sydkorea fram till i början av 1970-talet. De senaste årtiondena har dock Sydkoreas marknadsekonomi överträffat planekonomin i Nordkorea markant.

Relaterade inlägg: