Hur utvecklades renässansen?

Innehållsförteckning

Hur utvecklades renässansen?

Hur utvecklades renässansen?

Pånyttfödelsen inom vetenskap, teologi, litteratur och konst började med återupptäckten av äldre texter på grekiska och latin som hade fallit i glömska i väst sedan romarrikets sönderfall. I början av renässansen hämtades dessa texter från lärda i det bysantinska imperiet och från kloster runt om i Europa.

Hur förändrades synen på Gud under renässansen?

Astronomerna byggde stjärnkikare som gjorde att de kunde se längre ut i universum än tidigare. Det de såg i sina kikare stämde inte med kyrkans världsbild. Därför menade de, tvärtemot vad kyrkan lärde, att den klotformade jorden roterar runt solen som också är världsalltets centrum.

Hur skulle människan vara under renässansen?

Den nya idévärlden var vad man kallade renässansen. Under den här tiden började man sätta själva människan i centrum. Man var inte längre tvungen att hålla sig till de gamla tråkiga och förutsägbara traditionerna, eller till viss del var man ju det det, men nu hade människan fått en mycket friare vilja i samhället.

Hur var det att leva under renässansen?

Det var massor med upptäckter, uppfinningar och ett ständigt sökande efter kunskap. Många stora verks skrevs, både inom teater och litteratur. Hela världssynen ändrades under den här tidsepoken, och ekonomin blomstrade. Den nya idévärlden var vad man kallade renässansen.

Relaterade inlägg: