Vad menas med en Hyreslägenhets bruksvärde?

Innehållsförteckning

Vad menas med en Hyreslägenhets bruksvärde?

Vad menas med en Hyreslägenhets bruksvärde?

Med en lägenhets bruksvärde bör avses vad lägenheten med hänsyn till beskaffenhet och förmåner samt övriga faktorer kan anses från konsumenternas-hyresgästernas synpunkt vara värd i förhållande till likvärdiga lägenheter.

Vilka faktorer påverkar hyran?

Faktorer som ska påverka hyran är lägenhetens storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge i huset, reparationsstandard, ljudisolering, hiss, sopnedkast, tvättstuga, särskilda förvaringsutrymmen, god fastighetsservice, garage, biluppställningsplats samt husets allmänna läge och allmänna fortskaffningsmedel.

Hur bestäms bruksvärdet?

Bruksvärdet bestäms utifrån hur hyresgäster i allmänhet skulle värdera lägenhetens egenskaper. Exempelvis har en lägenhet med en planlösning som gör den lättare att möblera, ett högre bruksvärde för det är värdefullt för samtliga hyresgäster.

Hur bestäms hyrorna i Sverige?

I Sverige bestäms nästan alla bostadshyror genom årliga förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Däremellan arbetar de lokala parterna för en systematisk hyressättning, för att den på bästa sätt ska spegla hyresgästernas värderingar.

Relaterade inlägg: