Vad innebär däckens Formförändring?

Innehållsförteckning

Vad innebär däckens Formförändring?

Vad innebär däckens Formförändring?

Däckets formförändring bildar rullmoståndet på kontaktytan mellan vägbanan och däcket och avgör i stor grad energiförbrukningen. Om man kör med åttio procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med cirka tre procent. För en normal bilist innebär det 400-500 kronor extra om året.

Hur kommer det sig att slitaget på däcken minskas om du tillämpar ett mjukt körsätt?

Mjuk körning sparar pengar Däckslitage påverkas också mycket av förarens körstil. Ett aggressivt, ojämnt körsätt ökar däckslitaget, minskar säkerheten och ökar dessutom både bensinkostnad och miljöpåverkan. Många accelerationer, hastiga inbromsningar och ovarsamt tagna kurvor sliter hårt på både däck och fordon.

Vilket påstående är korrekt angående bilens däck?

Att bara byta ett däck försämrar bilens köregenskaper, byt därför båda på samma axel. Bäst är att byta alla däck samtidigt. Vid byte av däck bör du efterspänna hjulbultarna efter några mils körning för att minimerar risken för att de lossnar. Har bilen dubbdäck måste även släpvagnen ha dubbdäck vid vinterväglag.

Vad kan vara orsaken till att slitbanan har lossnat?

Tillverkningsfel kan även ligga bakom Tillverkningsfel är ofta det som orsakar slitproblem. En slitbana som separerar inträffar när bältet under däckets slitbanan lossnar. När detta händer börjar slitbanan i sig att lossna från resten av däcket, vilket i sig kan vara mycket farligt, speciellt vid höga hastigheter.

När är det störst risk för vattenplaning?

Det är störst risk för att vattenplaning inträffar när det samlas mycket regnvatten på vägytan. Det kan även ske när asfalten på vägen är så ojämn att det bildas stora pölar med stillastående vatten.

Relaterade inlägg: