Vad påverkar energideklarationen?

Innehållsförteckning

Vad påverkar energideklarationen?

Vad påverkar energideklarationen?

Energideklarationen har stor betydelse för den som vill köpa eller hyra en bostad eftersom den kan användas som jämförelse mellan flera hus. Den innehåller uppgifter om: Den uppvärmda ytan i huset. Hur mycket energi som går åt för att värma bostaden, att ge komfortkyla, att få varmvatten och till fastighetens el.

Vad händer om energideklaration saknas?

Lagkravet om energideklaration infördes för att vi ska energieffektivisera våra byggnader och främja en god inomhusmiljö. Vid en försäljning är säljaren vanligtvis ansvarig för att kunna redovisa en energideklaration som inte får vara äldre än 10 år. Om giltig energideklaration saknas kan Boverket ålägga säljaren vite.

Vad har vi för energiklass?

Energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som motsvarar det krav som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C. Det innebär att de flesta hus som säljs oftast ligger inom graderingen C till G. Många äldre hus har till exempel energiklass E.

När ska småhus Energideklareras?

Enligt lag ska man energideklarera vart tionde år. Nyproducerade småhus ska energideklareras senast två år efter att huset tagits i bruk. Du som säljare ansvarar för att se till att energiklassen på ditt hus visas redan vid annonsering.

Relaterade inlägg: