Vad fyller ungdomsspråket för funktion?

Innehållsförteckning

Vad fyller ungdomsspråket för funktion?

Vad fyller ungdomsspråket för funktion?

Språket och språkbrukarna utvecklas När nya behov uppstår skapar vi nya ord och begrepp. I dag är ungdomsspråket mer väldokumenterat än någonsin. ... Där kan du lära dig både riktigt fula ord och mer ofarliga som gitta, dissa och hunk.

Vad säger äldre människor om ungdomsspråk?

Flesta äldre samt vuxna tycket inte om ungdomsspråk. De säger att ungdomsspråk är dåligt och slarvigare, för att de skapar nya ord och slanguttryck och låna olika ord från olika språk och länder och använda detta i språket och skapa en ny grupp som skilja sig av vuxna språk.

Vilka pratar ungdomsspråk?

Professor Ulla-Britt Kotsinas från Stockholms universitet inledde under rubriken Ungdomsspråk – vad är det? Enligt Kotsinas kan ungdomsspråket allmänt sägas vara det språk som är utmärkande för ungdomar i 14–17-årsåldern, och kanske mest typiskt det språk som ungdomar talar sinsemellan.

Varför skiljer sig Ungdomsspråk från vuxnas?

Ungdomars samtalsämnen skiljer sig något från vuxnas vad gäller innehållsliga drag. Ungdomar uttrycker åsikter, värderingar och känslor i högre grad än beskrivningar och argument. Dessutom förs nya samtalsämnen in innan det föregående är avslutat.

Vilka attityder finns till Ungdomsspråk?

Resultatet visar att ungdomar är väl medvetna om sitt språkbruk och hur de använder det. Undersökningen visar även att språket är genusrelaterat då vi ofta fostras in i våra roller. Attityderna till språket är att det i skolan upplevs som fult med mycket svordomar, vilket eleverna dock är medvetna om.

Vad kan slang bidra till i språk?

Det gäller inte alla och inte alltid, men oftast. Enligt ungdomarna själva skapar slang och dialekt gruppanda och gör samtal smidiga och skojiga. För att låna en term från retoriken kan man säga att slang och lokala dialekter bidrar till talarens ethos. I utdraget förekommer flera icke-svenska ord.

Hur påverkas svenskan av slang?

Annat Att man talar förortssvenska betyder inte att man har ett torftigt språk. Tvärtom – slang visar på språkglädje och stor humor, anser Ulla-Britt Kotsinas, professor i nordiska språk. Slang förknippas oftast med ungdomar – det är nya ord som ungdomar hittar på.

Hur påverkar ungdomsspråket?

Språkförändringar börjar ofta i ungdomsspråket genom att ungdomar skapar nya ord eller nya användningar av gamla uttryck. I den här uppsatsen undersöker jag olika gruppers attityder till språkförändring genom att koncentrera mig på ungdomliga lexikala uttryck.

Relaterade inlägg: