Vad händer i en exoterm reaktion?

Innehållsförteckning

Vad händer i en exoterm reaktion?

Vad händer i en exoterm reaktion?

En exoterm reaktion avger energi i form av värme men kräver också energi för att sätta igång reaktionen. ... Exempel: väte + syre → vatten + energi, eller kol + syre → koldioxid + energi. Sprängämnen består av exoterma reaktioner som avger energi i form av värme.

Vad påverkar ett ämnes entalpi?

Ett ämnes energiinnehåll (värmeinnehåll) kallas dess entalpi. Vid en reaktion ändras entalpin för de ingående ämnena. Ändringen betecknas ΔH , och den är lika med Hprodukter−Hreaktanter H produkter − H reaktanter .

Hur avgör man om en reaktion är spontan?

Om Gibbs fria energi minskar, dvs. ΔG < 0, är reaktionen spontan. Att en reaktion är spontan betyder emellertid inte att den sker med observerbar hastighet. Till exempel är reaktionen mellan vätgas och syrgas spontan, men den är så långsam vid rumstemperatur att den inte märks.

Vad är Ångbildningsentalpi?

Ångbildningsvärme eller förångningsentalpi anger den värmeenergi som måste tillföras för att vid konstant temperatur förånga 1 gram eller 1 mol av ett ämne vid dess normala kokpunkt . Ångbildningsvärmen för till exempel vatten är 539 kalorier per gram, eller 2260 kJ/kg.

Hur kan man påverka reaktionshastigheten?

Hur väl blandade reaktanterna är har betydelse, ju större ytan mellan ämnena är desto snabbare blir reaktionshastigheten eftersom kollisionsfrekvensen (hur ofta ämnena kolliderar) då ökar, när det gäller lösningar kan det till exempel hjälpa att röra om i blandningen för att öka reaktionshastigheten.

Relaterade inlägg: