Vad beror lågt HbA1c på?

Innehållsförteckning

Vad beror lågt HbA1c på?

Vad beror lågt HbA1c på?

Ett HbA1c-resultat omkring 25–30 mmol/mol talar för att du har en låg genomsnittlig blodsockernivå om du är frisk i övrigt. Ett lågt värde eller ett oväntat lågt värde om du har diabetes kan också bero på att du har röda blodkroppar som går sönder lättare än andras.

Hur lång tid att få svar på HbA1c?

HbA1c – eller "långtidssocker" – speglar hur blodsockret varit i genomsnitt under cirka två till tre månader före provtagningen. HbA1c mäter hur mycket socker (glukos) som fastnat på hemoglobinet i de röda blodkropparna. Vid högt blodsocker fastnar mer socker än vid lågt.

Vad ska Långtidssockret ligga på?

Två HbA1c-prov tagna vid olika tillfällen skall då bägge överstiga 48 mmol/mol. En mätning av P-glukos eller glukosbelastning som är över gränsen för diabetes tillsammans med en HbA1c-mätning över 48 mmol/mol är också tillräckligt för att ställa diagnosen.

Vilka blodprover visar diabetes?

Ett glukosprov ingår bland de prover som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Det görs framför allt för att se om du har diabetes. I vanligt tal säger man ofta att man kontrollerar blodsockret. Personer med diabetes brukar själva mäta P-Glukos regelbundet särskilt om de har typ 1-diabetes.

Hur ska Långtidssockret ligga?

Att mäta blodsockret är enkelt med hjälp av blodsockermätare som finns i en rad olika modeller. Målet är att värdena ska ligga så nära de normala som möjligt, alltså fasteblodsocker och blodsocker före lunch och middag på 6 mmol/l eller lägre och inte högre än 8 mmol/l två timmar efter maten.

Relaterade inlägg: