Hur blev Indien koloniserat?

Innehållsförteckning

Hur blev Indien koloniserat?

Hur blev Indien koloniserat?

Indien styrdes av britterna redan under 1700-talet men det var inte förens 1800-tal som den koloniserades av Storbritannien. Det var inte den brittiska kronan som styrde kolonier, utan det gjorde olika handelskompanier. Störst var det Ostindiska kompaniet som styrde Indien.

När blev Indien koloniserat?

På 1100-talet grundades flera muslimska riken i norr, däribland Mogulväldet. På 1800-talet blev Indien en brittisk koloni. Självständigheten från britterna uppnåddes 1947 genom en fredlig kamp ledd av bland andra Mahatma Gandhi.

Hur har imperialismen påverkat Indien?

Ända sedan Mogulriket hade försvagats i början av 1700-talet hade Storbritannien och Frankrike utökat sitt inflytande i Indien. ... Efter att kriget vunnits gick den brittiska staten in och tog direkt kontroll över Indien, som blev den mest värdefulla delen av det brittiska kolonialimperiet.

Vem gjorde Indien självständigt?

Vid krigsslutet förlorade Winston Churchill och hans konservativa parti makten i Storbritannien. Den nya Labourregeringen under Clement Attlee gav den nye vicekungen Lord Mountbatten instruktioner att arbeta för indisk självständighet, något som också blev verklighet 1947.

Hur påverkade britterna Indien?

Under 1600-talet kommer det Brittiska Ostindiska Kompaniet till Indien. Från början är avsikten att handla, men snart handlar det om regelrätt erövring. Indien blir juvelen i det brittiska imperiets krona.

Relaterade inlägg: