Är näringsrika sjöar?

Innehållsförteckning

Är näringsrika sjöar?

Är näringsrika sjöar?

Näringsrika sjöar är rika på liv och närsalter; där finns gott om ljus och näring. Därför finns mycket växter och finns också rovdjur och många insekter, grodor, kräldjur och fåglar. ... För att näringsrika sjöar har breda vassbälten och har ett rikt fågelliv brukar de kallas för fågelsjöar.

Varför har näringsrika sjöar litet siktdjup?

Siktdjupet begränsas av mängden suspenderat material och lösta humusämnen. ... Mängderna av näringsämnen påverkar också siktdjupet då höga näringshalter gynnar tillväxt av mikroalger.

Är en sjö ett ekosystem?

Mängden ljus, föda och syre i var och en av sjöns zoner, påverkar vilken typ av organismer som lever där. Organismerna påverkar i sin tur miljön – de kan använda eller producera syre och äta eller bli mat åt andra. Levande och icke-levande är alla beroende av varandra. Tillsammans bildar de sjöns ekosystem.

Hur tror du att livet i en sjö skulle påverkas om det inte fanns plankton där?

Vissa sjöar kan vara fisktomma och då utgör djurplankton, exempelvis vattenloppor, toppen av näringskedjan och vattnet är klart. I andra sjöar där rovfisken saknas och djurplanktonätande fiskar dominerar, överlever endast få av de små kräftdjuren och planktonalgerna frodas.

Varför finns det ofta mycket växtplankton i en sjö på våren?

Växtplankton är oftast encelliga alger som svävar vid vattenytan därför behöver det ljus till sin fotosyntes. ... Det är därför det finns mycket växtplanktonvåren.

Relaterade inlägg: