Vad baseras kommunalskatten på?

Innehållsförteckning

Vad baseras kommunalskatten på?

Vad baseras kommunalskatten på?

Den består av två delar - skatt du betalar till kommunen, och skatt som du betalar till landstinget. Den ligger mellan 27 - 33 %, beroende på vart du är folkbokförd. Den procentuella storleken på kommunalskatten motsvarar siffran på den skattetabell som används för uträkning av mängden skatt som ska betalas.

Varför skiljer sig kommunalskatt?

Det finns flera faktorer som ligger utanför kommunpolitikernas möjlighet att påverka och som gör att skatteunderlaget skiljer sig kraftigt åt. I Sverige kompenseras kommuner med mindre fördelaktiga förutsättningar av de rikaste kommunerna genom utjämningssystemet.

Vad använder landstinget skattepengarna till?

Större delen av dina skattepengar går till skola, vård och omsorg, men också mycket annat. Här kan du se hur en tänkt hundralapp i kommunalskatt används. Du som bor i Helsingborgs stad betalar 20,21 kronor i kommunalskatt per intjänad 100-lapp. 11,18 kronor per 100-lapp betalar du i landstingsskatt till Region Skåne.

Vilken kommun har högst kommunalskatt i Sverige?

Dorotea i Västerbotten Doroteas kommun höjde inte skatten, men har likväl Sveriges högsta kommunalskatt. Begreppet kommunalskatt är egentligen lite missvisande. Skatten består nämligen både av en kommunalskatt och en regionskatt. Skatten för Doroteaborna uppgår till 35,15 procent.

Relaterade inlägg: