Vad innebär det att vara kreditvärdig?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att vara kreditvärdig?

Vad innebär det att vara kreditvärdig?

En hög kreditvärdighet innebär låg risk för låntagaren att inte kunna betala av sina skulder, medan en låg kreditvärdighet innebär en hög risk att låntagaren kommer ha svårigheter att betala av sina skulder. Ett mått som långivare alltså behöver vara medvetna om för att bevilja lån eller krediter.

Varför kreditvärdighet medel?

Medel kreditvärdighet avser någon som har en relativt god ekonomisk ställning, men som redan har ett annat lån eller krediter. Om låntagaren inte har ett allt för stort lån och möjligheterna att betala tillbaka är goda, signalerar det att låntagaren troligtvis kommer kunna betala tillbaka lånet.

När sänks kreditvärdigheten?

Den låga kreditvärdigheten ser man hos personer eller företag som redan har flera lån, betalningsanmärkningar, annat än fast anställning eller på annat sätt något som gör att långivaren löper större risk att få återbetalt.

Hur kan jag veta att jag är kreditvärdig?

Det kanske enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet som privatperson är att använda Upplysningscentralens tjänst "Min upplysning" på sajten Min UC. ... Upplysningscentralen (UC) är ett av flera företag som säljer kreditupplysningar.

Relaterade inlägg: