Vad är en bruttovinst?

Innehållsförteckning

Vad är en bruttovinst?

Vad är en bruttovinst?

Bruttovinstmarginalen kallas även för bruttovinstprocent. Nyckeltalet används framför allt i handelsföretag och anger hur stor del av varje omsatt hundralapp som blir över för att täcka övriga kostnader. Nyckeltalet kan användas för hela företaget, delar av det samt även för olika produkter.

Vad visar bruttovinsten?

Tolkning: Nyckeltalet, som även kallas bruttovinstprocent, används för handelsföretag och visar det procentuella överskott som återstår av försäljningsintäkten efter avdrag för varuinköp.

Vad visar bruttomarginal?

Bruttomarginalen är ett viktigt mått på lönsamhet eftersom det visar marginalen på den sålda varan. En hög bruttomarginal ger alltså mer pengar kvar till företagets övriga kostnader. ... Bruttomarginalen visar då relationen mellan företagets omsättning på försäljning av varorna och kostnaden för dessa sålda varor.

Vad innebär nettomarginal?

Definition: Nettoresultat i procent av nettoomsättningen. Tolkning: Nyckeltalet är ett viktigt mått för tjänsteföretag. Nettomarginalen tar till skillnad ifrån rörelsemarginalen även hänsyn till finansiella poster. Nyckeltalet är därmed mycket bra att använda om man vill göra jämförelser med andra företag.

Relaterade inlägg: