Varför anpassar vi språk i olika situationer?

Innehållsförteckning

Varför anpassar vi språk i olika situationer?

Varför anpassar vi språk i olika situationer?

Känslighet i situationen I samspel förmedlas en stor del av budskapen på annat sätt än via talet. Människans kroppsspråk avspeglar hur hon förhåller sig till samtalspartnern och situationen man delar. Tonfall, miner och gester avslöjar ofta budskapets verkliga innehåll.

Hur har digitaliseringen påverkat språket?

Den stora förändringen började redan med mobiltelefonens textmeddelanden som banade väg för korta, stympade meningar. Sedan spreds utvecklingen till de sociala medierna där språket ofta är slarvigt och innehåller fler engelska eller finska ord än man skulle strö in i en traditionell, tryckt text.

Vad påverkar människors sätt att tala?

Språklig variation och språkanvändning, med tonvikt på hur kön, social bakgrund och kulturell tillhörighet påverkar människors sätt att tala och skriva och hur språket kan användas för att uttrycka maktförhållanden.

Hur språket kan ha olika status i olika situationer?

Gunilla Ladberg (2003) skriver i sin bok ”Barn med flera språk” att olika språk har olika status. Världsspråk som spanska och engelska har hög status internationellt men det svenska språket har hög status inom landet. Lågstatusspråk blir påverkade av de språk som har högre status.

Hur kan språk ha olika status?

Det som ger ett språk dess status är i stället dess bärare och i vilken utsträckning som andra språkanvändare utsätts för detta språk. Språk följer makten. Det är därför som språk som talas i imperier, expansiva statsbildningar, framgångsrika stater och bland erövrande folk och klasser har haft så hög status.

Hur har Internet påverkat det svenska språket?

Först och främst har Internet gett upphov till en mängd nya kommunikationssituationer, i form av elektronisk post, chatt, diskussionslistor av olika slag, hemsidor osv. Vi har alltså fått nya kommunikationskanaler med egna, i vissa fall helt nya, möjligheter och begränsningar.

Relaterade inlägg: