Vad brukar regleras i ett äktenskapsförord?

Innehållsförteckning

Vad brukar regleras i ett äktenskapsförord?

Vad brukar regleras i ett äktenskapsförord?

Genom ett äktenskapsförord kan makar bestämma att viss egendom ska vara den ena makens enskilda egendom, ÄktB 7 kap. ... Ni kan alltså upprätta ett äktenskapsförord där ni skriver att er del i fastigheten ska vara enskild egendom. Om ni däremot vill reglera att ni ärver varandra måste ni upprätta ett testamente för detta.

Kan testamente ersätta äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord har inte samma effekt som ett testamente. Ett äktenskapsförord kan användas för att göra egendom till antingen enskild egendom eller till giftorättsgods. Makarna kan på så sätt bestämma vad som ska ingå i deras bodelning.

Vilka formkrav ställer lagen på ett äktenskapsförord?

Äktenskapsförord är ett avtal mellan makar om att viss egendom ska vara enskild. ... Det finns formkrav för att ett äktenskapsförord ska vara juridiskt bindande. Ett äktenskapsförord ska vara skriftligt, underskrivet av makarna samt registreras hos Skatteverket (7 kap. 3 § ÄktB).

Vilket gäller äktenskapsförord eller testamente?

Ett äktenskapsförord har inte samma effekt som ett testamente. Ett äktenskapsförord kan användas för att göra egendom till antingen enskild egendom eller till giftorättsgods. ... Ett äktenskapsförord kan inte användas för att bestämma vad som ska hända med arvet efter makarnas dödsfall.

Relaterade inlägg: