När registreras en dom?

Innehållsförteckning

När registreras en dom?

När registreras en dom?

Mer om borttagning (gallring) Om ett anmält brott inte leder till någon dom registreras det inte i belastningsregistret. En friande dom i första instans registreras inte heller i registret. Vid en friande dom i högre instans gallras belastningen från belastningsregistret efter lagakraftdatum.

Är jag med i belastningsregistret?

Har du dömts för ett brott där påföljden blivit fängelsestraff, då finns du kvar i belastningsregistret i 10 år efter din frigivelse. Har du dömts för böter tas domen bort 5 år efter domen/beslutet fallit. Det längsta som en dom kan finnas kvar i belastningsregistret är 20 år.

Hur hittar man en dom?

Om du vill ha tag i en dom eller ett beslut ska du höra av dig till den domstol som har meddelat domen eller beslutet. Du kan höra av dig via mejl, telefon eller genom att besöka aktuell domstol. Du har rätt att få tillgång till alla domstolars allmänna handlingar, så länge de inte är skyddade av sekretess.

Hur länge finns man med i misstankeregister som polisen kan se?

En registrering i misstankeregistret får inte pågå under längre tid än från det att misstanken uppstår till dess att skuldfrågan är avgjord. Om en förundersökning eller åtal för det misstänkta brottet läggs ner är således skuldfrågan avgjord.

Är jag straffad?

Utdraget för kontroll av egna uppgifter i belastningsregistret visar samtliga uppgifter som finns registrerade den dag utdraget skrivs ut. Uppgifter som registreras i belastningsregistret är: Påföljd för brott genom dom, beslut, strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot.

Relaterade inlägg: