Vilka regler gäller för laglighetsprövning enligt kommunallagen?

Innehållsförteckning

Vilka regler gäller för laglighetsprövning enligt kommunallagen?

Vilka regler gäller för laglighetsprövning enligt kommunallagen?

Laglighetsprövning gäller som regel beslut som berör samtliga kommunmedborgare medan förvaltningsbesvär gäller beslut som berör enskilda kommunmedborgare. Varje medborgare av en kommun har enligt kommunallagen rätt att få lagligheten i ett kommunalt beslut prövad genom att överklaga det hos Förvaltningsrätten.

Vad kallas de kommunala arbetsuppgifter som staten reglerar i lag hur kommunerna ska utföra?

Kommunallagen. Kommunallagen styr kommunernas och regionernas verksamhet. Kommunerna styrs också av andra lagar som socialtjänstlagen, skollagen och plan- och bygglagen med mera.

Vad är ett kommunalförbund och hur regleras dessa ange lagrum?

Kommunalförbund. 8 § Kommuner och regioner får bilda kommunalförbund och lämna över skötseln av kommunala angelägenheter till sådana förbund. Lag (2019:835).

Vilka kommunala organ måste inrättas ge två exempel?

Nämnder som tillsätts enligt speciallagstiftning är vanligen obligatoriska. Det innebär att man måste inrätta särskilda nämnder för ifrågavarande uppgifter. Detta gäller beträffande byggnadsnämnd, hälsovårdsnämnd, skol- styrelse, valnämnd, socialnämnd, barnavårdsnämnd och nykterhetsnämnd.

Vilka nämnder måste en kommun ha?

I kommunallagen anges vilka nämnder som måste finnas i en kommun; kommunstyrelse och valnämnd. Det ska också finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd som är vanligt bland de största kommunerna. I övrigt är det kommunfullmäktige som beslutar vilka nämnder som ska finnas.

Relaterade inlägg: