Varför kom MBL lagen?

Innehållsförteckning

Varför kom MBL lagen?

Varför kom MBL lagen?

Som ett resultat av 1960- och 1970-talets debatt om arbetslivets demokratisering infördes Lagen om medbestämmande (MBL) 1976. Lagen reglerar fackets rätt till information, parternas bestämmanderätt vid tvist om tolkning av avtal, den fackliga vetorätten samt fredsplikten.

När kom MBL lagen?

På 70-80-talen fick Sverige två nya lagar som delvis tog över sådant som tidigare var kollektivavtalsreglerat och som också reglerar villkor i dagens kollektivavtal: Medbestämmandelagen (MBL) 1976 och Lagen om anställningsskydd (LAS) 1982.

Varför samverkansavtal?

Med ett samverkansavtal ges förutsättningar till dialog i syfte att skapa bättre verksamheter och friska arbetsplatser. Samverkan är en process som förutsätter en vilja att samverka och att förhållningssättet genomsyrar hela organisationen.

Hur länge ska MBL protokoll sparas?

Det avgörs av vilken preskriptionstid som gäller. Enligt svensk lag gäller en preskriptionstid på tio år om inget annat följer av lag eller avtal. Du kan alltså spara förhandlingsprotokoll i tio år efter avslutad lokal förhandling, och i förkommande fall tio år efter avslutad central förhandling.

Relaterade inlägg: