Vad betyder signerad i trycket?

Innehållsförteckning

Vad betyder signerad i trycket?

Vad betyder signerad i trycket?

Genom signeringen godkänner konstnären tryckningen av verket. På varje blad ska det, förutom signering, även finnas en uppgift om upplagans storlek. När upplagan är färdigtryckt förstörs stenen eller plåten för att förhindra att det trycks blad utöver den bestämda upplagan.

Hur göra litografi?

Det bygger på principen att fett och vatten stöter bort varandra. Man använder fet krita eller fett tusch och trycker med fet färg. Ordet litografi kommer från grekiska (lithos=sten och graphein=skriva). När man trycker direkt på en sten eller plåt blir trycket spegelvänt.

Vad betyder PT på en litografi?

En litografi i en alltför liten upplaga blir ingen ”affär” varken för konstnären eller tryckaren och framförallt inte för köparen, säger Britt Krestesen. Flertalet konstnärer numrerar sina grafiska blad. ... Det betyder att konstnären själv tryckt bilden. Det kan också stå ”PT” vilket betyder provtryck.

Vad är en grafisk upplaga?

Flertalet konstnärer numrerar sina grafiska blad. I formeln ”81/150” betyder 150 att upplagan är (tänkt att vara) 150 exemplar och 81 är bladets nummer i upplagan. Detta innebär dock inte att ”81” är det 81a tryckta exemplaret eftersom man sällan numrerar i den ordning bladen trycks.

Relaterade inlägg: