Hur många prickar på en nyckelpiga?

Innehållsförteckning

Hur många prickar på en nyckelpiga?

Hur många prickar på en nyckelpiga?

Nyckelpigor – inte bara den sjuprickiga Den sjuprickiga nyckelpigan är den vanligaste av de cirka 60 arter av nyckelpigor som finns i Sverige. Storleken, färgen och antalet prickar varierar, men de olika nyckelpigorna har alla samma form, en välvd ovansida och en platt undersida.

Får nyckelpigor fler prickar?

Olika arter nyckelpigor har olika många prickar. I Sverige finns det faktiskt 60 olika arter, vissa med prickar och vissa utan. Det finns de nyckelpigor som har två prickar, 14 prickar och även 22 prickar. Men vanligast är nyckelpigor med 7 prickar, som kallas för sjuprickig nyckelpiga.

Hur många arter av nyckelpigor finns det?

Nyckelpigor (Coccinellidae), en familj i ordningen skalbaggar. Det finns mer än 4 500 arter i världen, varav 69 i Sverige.

Var kommer namnet nyckelpiga ifrån?

Nyckelpigan var alltså en symbolisk nyckel. ... Nyckelpigan blev tidigt sammanlänkad med Jungfru Maria som enligt katolsk tro hade möjlighet att låsa upp dörren till himmelriket. Maria är ju förknippad med de sju dygderna och antalet prickar på den lilla kullriga skalbaggen är just sju.

Hur många prickar har en röd nyckelpiga?

Kroppen är som hos många andra nyckelpigor nästan halvklotformig. Täckvingarna är röda och varje täckvinge har normalt tre svarta prickar.

Vad heter Gula nyckelpigor?

Den tjugotvåprickiga nyckelpigan har en halvklotformig kropp och en kroppslängd på cirka 3 till 4,5 millimeter. Färgen på täckvingarna är gul med svarta prickar och artens trivialnamn kommer av att antalet prickar på täckvingarna ofta är tjugotvå stycken.

Hur får nyckelpigor barn?

Nyckelpigor lägger sina ägg i små kluster, dvs. många tillsammans, kanske mellan 10–50 ägg. Honorna lägger äggen på platser där larven kommer att ha goda chanser att hitta mat när den kläcker ur ägget. För en nyckelpiga betyder det här att honan ofta lägger äggen där det finns bladlöss.

Relaterade inlägg: