Åt vilket håll ska man lägga trall?

Innehållsförteckning

Åt vilket håll ska man lägga trall?

Åt vilket håll ska man lägga trall?

Trallbrädor ska i första hand monteras med finaste sidan vänd uppåt. Om möjligt välj kärnsidan upp, det vill säga så att träets årsringar bildar en glad mun. På så vis kommer trallbrädans översida med tiden anta en något konvex form, vilket underlättar vattenavrinning.

Hur mycket torkar trall?

Den kan ju knappast bli fuktigare än var den är så avståndet borde bli mindre när virket torkar. Har det däremot legat till sig lite så kan det vara lagom med en utfälld tumstocks avstånd vilket motsvarar ca 2-2,5 mm. Då kommer trallen kunna svälla den fuktiga årstiden runt höst och när vintern är blaskig.

Hur stor glipa mellan trall?

Ha rätt skruvlängd. Lämna 3-5 mm mellanrum mellan brädorna. Är virket blött, lägg det utan mellanrum (gäller tryckimpregnerat). Däcket ska luta lätt utåt, så att regn och smältande snö rinner undan lättare.

Hur länge ska oljad altan torka?

Man bör räkna med en torktid på 3-7 dagar beroende på väderlek.

Hur ska man lägga trall?

Montera alltid den finaste sidan av trallen uppåt, om båda sidor ser bra ut vänder du kärnan uppåt (där årsringarna är som tätast). Det är rekommenderat att lägga syllpapp på den underliggande regelkonstruktionen innan du fäster dina trallbrädor. På så sätt skyddas stommen från fukt ovanifrån.

Hur ska årsringarna ligga på trall?

att vara konkav, skål uppåt, under sommaren och plan resten av året. Årsringarnas orientering har då ingen betydelse på denna typ av trall. Fall nr 2: Trall täckt av tak, nära marken.

Hur mycket krymper impregnerat virke?

andersmc. Trä varierar ungefär 10% tvärs fibrerna mellan fuktigt och torrt.

Hur mycket krymper tryckimpregnerat på längden?

AB-klassat virke kan svälla upp till 8 mm. Allt levande material sväller och krymper av temperaturskillnader.

Hur många mm mellan trall?

Lägg inte brädorna dikt an varandra när du monterar – använd till exempel ett blad av tumstocken som avstånd mellan varje trallbräda. Lägg trallen med 3–8 mm mellanrum beroende på träslag och bredd på trallen.

Hur långt mellan reglar trall?

Behöver bärlinorna skarvas gör man det över en stolpe. Det är viktigt för stabiliteten i konstruktionen. Innan du fäster bärlinorna i stolparna, kryssmät och kontrollera att alla mått stämmer och att allt är i våg. Mellan bärlinorna sätts reglar med ett centrumavstånd av 600 mm.

Relaterade inlägg: