Vad betyder ordet obestånd?

Innehållsförteckning

Vad betyder ordet obestånd?

Vad betyder ordet obestånd?

Ett företag (eller en person) är på obestånd om man inte i rätt tid kan betala sina skulder och problemet inte bara är tillfälligt. Obestånd brukar också kallas insolvens. ... Det är ofta en fordringsägare som upptäcker att ett företag kan vara på obestånd.

Vad gör man vid obestånd?

Detta händer när någon försätts i konkurs

  • Ansökan kommer in till tingsrätten. ...
  • Tingsrätten håller eventuellt en konkursförhandling. ...
  • Konkursförvaltaren tar över. ...
  • Konkursförvaltaren håller sammanträde för bouppteckning. ...
  • Om det inte finns tillgångar kvar i konkursboet. ...
  • Om det finns tillgångar kvar i konkursboet.

Vad betyder ordet föreskrift?

Föreskrifter är – liksom övriga författningar – bindande regler som gäller generellt. För att en myndighet ska kunna utfärda föreskrifter krävs ett bemyndigande från regeringen.

Vad betyder Gäld?

Gäld är ett juridiskt begrepp som syftar på en förpliktelse att betala en summa pengar. En gäldenär är någon som har en skuld till någon annan. Skulden kan bestå, inte bara i pengar, utan också i annat, till exempel skulden att ge ut en vara som motparten köpt (säljaren vid ett köp är alltså gäldenär på detta sätt).

Varför finns en föreskrift?

Ibland kan det behövas ännu mer detaljerade regler än vad som anges i lagar och förordningar och då kan en myndighet få rätt, ett bemyndigande, att besluta om så kallade föreskrifter. Tanken är att det är bättre att en myndighet med expertkunskap tar fram mer detaljerade regler.

Vad är en kommunal föreskrift?

Kommunal normgivning återfinns särskilt inom ett flertal områden, som bl. a. miljö- och hälsoskydd, allmän ordning och trafik. Därutöver beslutar kommunerna och landstingen föreskrifter om avgifter, s.k. taxor, samt föreskrifter om arbetsformer och organisation.

Relaterade inlägg: