Vad menas med begränsat boggitryck?

Innehållsförteckning

Vad menas med begränsat boggitryck?

Vad menas med begränsat boggitryck?

Denna skylt talar om vad som är det maximala boggitrycket för ett fordon för att passera, i detta fall 10 ton. Den sätts upp på en del mindre vägar med begränsningar i bärighet eller på lite svagare broar. Boggitrycket är summa axeltryck för två axlar vars centrumavstånd är mindre än 2 meter.

Hur vet man axeltryck?

Axelbelastning. Titta vad det sår angivet för garanterad axelbelastning. Där kan man se hur mycket av lastbilens vikt som maximalt får belasta respektive axel. För en lastbil med två axlar kan de stå 750 kg.

Vad betyder BK2?

En väg av högsta standard har bärighetsklass 1 eller benämns också som BK1, vilket inte skyltas. BK2 och BK3 skyltas, och det innebär vissa gränser för axeltryck, boggitryck och bruttovikt. i de "lokala trafikföreskrifterna" för att ta reda på fakta. De som kör tunga fordon måste känna till dessa skyltar.

Vilket vägmärke visar högsta tillåtna?

C24. Begränsat boggitryck. Högsta tillåtna boggitryck anges på märket.

Vad är axeltryck lastbil?

Axeltrycket är den vikt som hjulen på en hjulaxel för över till vägen.

Vad är en Skattevikt?

Tjänstevikten finns angivet på registreringsbeviset. Skattevikt är vikten på vilken vägtrafikskatten är baserad på. ... Totalvikt får vi när vi lägger ihop bilens tjänstevikt, vikten för alla åkande som bilen får ta plus den maximala lastvikt som fordonet är godkänt för. Denna vikt får aldrig överskridas.

Hur räknar man ut maxlast?

Vikten på ”själva bilen” när du sitter i den kan man säga är Tjänstevikten. Du får lasta bilen med maximalt ett visst antal kilo, det antalet kilo är Maxlasten.

Hur många ton får en lastbil med släp lasta?

Man brukar benämna det som 19,2 flakmeter för ett bil och släp det betyder att man får plats med motsvarande 48 stycken EU-pallar, 18 stycken på bilen och 30 stycken på släpet. Vad det gäller vikt så varierar det lite men man brukar räkna att ett ekipage lastar 36 ton.

Relaterade inlägg: