Vad är Prolapse?

Innehållsförteckning

Vad är Prolapse?

Vad är Prolapse?

Framfall betyder att något buktar ned mot slidöppningen eller ut genom slidöppningen. Det kan vara till exempel slidväggarna, livmodern eller båda som buktar ut. Ett framfall är oftast oskadligt men kan kännas obehagligt.

Hur känns Analprolaps?

Det innebär att det blöder, kliar eller svider runt ändtarmsöppningen. Det kan kännas som att den buktar ut lite, och det kan läcka ut slem eller avföring. Det finns mycket du kan göra själv för att lindra besvären. Du kan även få behandling.

Vad är Strålproktit?

Strålproktit – uppkommer efter strålbehandling av t ex prostatacancer. Idiopatisk proktit – här finner man ingen fastställbar genes till sjukdomen. En del patienter kan ha förvärvat proktiten genom analt coitus. I andra fall övergår den ”idiopatiska proktiten” i en generell colit.

Vad är analkanalen?

Området indelas i två områden, ampulla recti och analkanalen, som skiljs åt av rektala övergången. Ampulla recti (AR) utgör den nedre delen av rektum och består av ett yttre och ett inre lager glatt muskulatur täckt av slemhinna. Det inre muskellagret bildar i övergången till analkanalen m. sphincter ani internus.

Varför får man Rektalprolaps?

Etiologin är okänd, men kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män. Det finns inget säkert samband mellan barnafödande och rektalprolaps och tillståndet drabbar även nullipara. Patienter som har genomgått hysterektomi drabbas oftare, liksom patienter med psykiatrisk anamnes.

Vad betyder inkomplett Uterovaginal Prolaps?

Inkomplett prolaps saknar definition men innebär i praktiken prolaps av framväggen och/eller bakväggen i kombination med vaginaltoppsprolaps. Symtomatologi: Symtomgivande framfall stadium II eller mer utgör indikation för kirurgisk åtgärd av prolaps.

Kan tarmen komma ut?

REKTALPROLAPS. Rektalprolaps är ett tillstånd där rektums samtliga vägglager prolaberar ut genom analöppningen i samband med krystning. En del patienter har tidigare haft besvär med tarmtömning eller obstipation. Prolapsens längd i samband med krystning kan uppgå till 8-10 cm.

Hur vet man om det är hemorrojder eller cancer?

Oftast beror symtomen på något annat än cancer, exempelvis en godartad tumör eller en inflammation i tarmen. Synligt blod i avföringen kan bero på hemorrojder. Ändrade avföringsvanor kan bero på att du har börjat äta annan mat eller på att tjocktarmen är irriterad, som till exempel vid känslig tarm - IBS.

Varför får man Proktit?

Proktit kan vara en sexuellt överförd inflammation i ändtarmens slemhinna. Det kan även uppkomma till följd av läkemedel, operationer, strålbehandling och andra former av trauma mot området.

Relaterade inlägg: