Hur resonerar man i matte?

Innehållsförteckning

Hur resonerar man i matte?

Hur resonerar man i matte?

Matematiska resonemang

  1. analysera situationer och göra meningsfulla slutsatser utifrån given information.
  2. generalisera påståenden och förhållanden utifrån specifika exempel.
  3. göra kopplingar mellan olika kunskaper och matematiska idéer.
  4. motivera, förklara och bevisa påståenden.
  5. lösa uppgifter som inte är rutinuppgifter.

Vad är Resonemangsförmåga?

Resonemangsförmåga handlar om att utveckla ett logiskt och systematiskt tänkande för att föra, följa och värdera matematiska resonemang. Det kan beröra många andra förmågor och till exempel knyta an till matematiska begrepp och metoder, lösningsförslag till problem och modelleringssituationer.

Vad är en matematisk uppgift?

En matematiskt rik uppgift kan fungera som ett slags brobyggare inom matematikunder- visningen, mellan teman, mellan metoder och över tid. ... Ibland kan man också se länkarna mel- lan olika teman eller tillvägagångssätt som exempel på att matematisk kunskap kan re- presenteras på olika sätt.

Vad är matematiska förmågor?

I kursplanen för matematik i gymnasieskolan tar man upp sju förmågor: begreppsförmåga, procedurför- måga, problemlösningsförmåga, modelleringsförmåga, resonemangsförmåga, kommunikat- ionsförmåga och relevansförmåga (Skolverket, 2011).

Vad är det för fel på följande resonemang?

Vad är det för fel på följande resonemang? "Det finns fyra sorter ädelstenar i påsen , alltså chansen en på fyra att få en diamant". ... "Det finns fyra sorter ädelstenar i påsen , alltså chansen en på fyra att få en diamant". svaret är: antalet gynnsamma utfall delat på antalet möjliga utfall.

Vad är problemlösningsförmåga?

För att man ska utveckla sin problemlösningsförmåga behöver man för det första få tillfälle att självständigt fundera över och lösa problem. Inte genom mallar för hur man ska göra, utan genom att man lär sig att utnyttja och förädla sin egen förmåga att tänka och resonera.

Vad är ett polynom?

Ett polynom är ett algebraiskt uttryck som kan användas som en matematisk modell för att beskriva olika situationer. ... Ett algebraiskt uttryck där variabeltermerna har exponenter som inte är positiva eller som inte är heltal, är därför inte heller ett polynom.

Vad betyder kunskapskraven i matematik?

I kunskapskraven används ett antal värdeord för att beskriva kunskapsnivåer för olika betygssteg. Exempel på sådana värdeord är i huvudsak fungerande (E), ändamålsenliga (C) och ändamålsenliga och effektiva (A).

Vad är Metodförmåga?

Med metodförmågan menas att eleverna ska kunna förstå och använda sina egna och andras procedurer. De ska kunna välja och använda metoder och procedurer för att komma fram till en lösning.

Relaterade inlägg: