Vad menas med leveransvirke?

Innehållsförteckning

Vad menas med leveransvirke?

Vad menas med leveransvirke?

Leveransvirke. Leveransvirke innebär att du som skogsägare avverkar och kör fram virket själv. Köparen hämtar virket vid bilväg och transporterar det till en industri där det mäts in. Betalningen sker normalt enligt en prislista där olika sortiment, stockdimension och kvalitetsklass har sitt eget pris.

Vad betyder sälja på rot?

Skog på rot köps främst av sågverksföretag, skogsbolag eller av skogsägareföreningar. Även maskinentreprenörer kan köpa skog på rot. Rotpost innebär att du gör upp om ett totalpris med köparen innan avverkning.

Vad får man för timmer?

Genomsnittliga virkespriser fritt bilväg, 3:e kvartalet 2021
NordMellan
Sågtimmer tall460486
Sågtimmer gran437485
Massaved tall292260
Massaved gran288259

Vad är Rotnetto?

Det är viktigt att påpeka att med rotnetto menas faktiskt pris med omkostnader som avverkning avdragen. Kort och gott – vad skogsägaren får in på bankkontot (exkl moms) delat med hela avverkningsvolymen mätt i fastkubikmeter under bark.

Vad menas med fritt bilväg?

Skogsägaren säljer virket fritt bilväg och står själv för avverkning och transport till bilväg. Priset sätts normalt efter prislista. ... Det är dock viktigt att göra upp avtalet med köparen innan man påbörjat huggningen för att kunna kunna aptera virket rätt.

Hur fungerar ett skogskonto?

Så här fungerar Skogskonto Minsta insättning på Skogskontot är 5 000 kronor per person och beskattningsår. När du sätter in pengar på ditt Skogskonto får du göra avdrag för insättningen och dina pengar beskattas först när du tar ut dem. Det här gör att skatten på dina skogsintäkter kan fördelas på upp till tio år.

Vad betyder sälja hus på rot?

Ni kan oc, så köpa en tomt i närheten, sätta huset på den nya tomten, bo där under tiden ni bygger nytt på befintlig tomt och sälja gamla huset på den nya tomten. Då blir det enklare att räkna på vad ni kan få för huset, ni har boende ordnad under byggtiden och ni tar risken men också vinsten med att flytta huset.

Vem köper skog?

Den övervägande delen köpare är personer som utökar det egna redan befintliga skogsmarks-innehavet, säger Thomas. Men det är inte ortsbor som köper. Nej, mellan 75 och 80 procent av köpen görs av personer bosatta utanför länet. Oftast har köparen sin hemvist söderut och stadsnära.

Vad får man för ett träd?

Det varierar förstås mycket, men siffran 350 kr som du nämner är ett vanligt kubikmeterpris för en tall som ger både massaved och timmerkvalitet. Räknat på en avverkningskostnad på 100 kr per m3 och att en "medelstor" tall ger 0,4 m3 virke så blir trädets nettovärde 100 kr.

Vad får man för kubikmeter skog?

Prisstatistiken som LRF konsult tagit fram visar att riksgenomsnittet, det vill säga det genomsnittliga priset per skogskubikmeter i hela landet, har stigit till 435 kr/m3sk vilket är en ökning med 2,9 procent och samtidigt det högsta genomsnittspriset som uppmätts sedan LRF Konsult började sammanställa statistik 1995.

Relaterade inlägg: