Vad är Las företräde?

Innehållsförteckning

Vad är Las företräde?

Vad är Las företräde?

En arbetstagare som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist har ifrån uppsägningsbeskedet och till och med 9 månader från det att anställningen upphört, företrädesrätt. Om arbetsgivaren är en region gäller företrädesrätten på samma ort och inom samma förvaltningsområde där arbetstagaren senast var verksam.

När har jag rätt till en tillsvidareanställning?

Om en anställd har haft en eller flera allmänna visstidsanställningar och dessa pågått under en längre tid än sammanlagt 24 månader, övergår anställningen i en tillsvidareanställning med samma förutsättningar som den allmänna visstidsanställningen.

När får jag företrädesrätt?

Din företrädesrätt gäller i nio månader från det sista datumet du arbetade hos arbetsgivaren. När den nya anställningen tar slut är det viktigt att lämna in en ny företrädesansökan. Du som är medlem kan hjälp av din lokala sektion att bevaka detta.

Vem har rätt till tjänsten?

Från visstid till fast tjänst Om en arbetstagare under en femårsperiod har varit anställd hos arbetsgivaren antingen i allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än två år, eller som vikarie i sammanlagt mer än två år, övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Hur länge har man rätt till Återanställningsrätt?

Rätt till återanställning Har du sagt upp personal på grund av arbetsbrist är du skyldig att erbjuda nytt arbete om företaget behöver nyanställa. Det kallas återanställningsrätt, eller företrädesrätt, och gäller under uppsägningstiden och nio månader framåt.

Vem har förtur till tjänst?

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist efter att ha varit anställd sammanlagt minst 12 månader under en treårsperiod hos samma arbetsgivare kan du ha företrädesrätt till återanställning. Företrädesrätten gäller i nio månader efter din sista arbetsdag, enligt §25 LAS.

När blir en provanställning en tillsvidareanställning?

Provanställning. Lagen tillåter också att man får träffa avtal om tidsbegränsad provanställning i högst 6 månader. Om provanställningen inte avbryts i förtid av arbetsgivaren eller arbetstagaren och det inte lämnas besked om att den ska upphöra, övergår provanställningen i en tillsvidareanställning.

Hur vet man om man har provanställning?

Provanställning är en visstidsanställning som får vara högst 6 månader lång. Syftet är att den efter prövotiden ska övergå i en tillsvidareanställning. Utgångspunkten för provanställning är att arbetsgivaren innan denne anställer har gjort en bedömning att företaget har behov av en tillsvidareanställning .

Vad är skäligt erbjudande företrädesrätt?

I 27§ LAS framgår att en arbetstagare förlorar sin rätt till företräde till återanställning om man avvisar ett erbjudande som ”skäligen borde ha godtagits”. Vilka erbjudanden som är att anse som skäliga framgår inte direkt av lagtexten, däremot finns det rättsfall på området.

Vem har rätt till förtur?

Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist efter att ha varit anställd sammanlagt minst 12 månader under en treårsperiod hos samma arbetsgivare kan du ha företrädesrätt till återanställning. Företrädesrätten gäller i nio månader efter din sista arbetsdag, enligt §25 LAS.

Relaterade inlägg: