Vad är rödlistade arter?

Innehållsförteckning

Vad är rödlistade arter?

Vad är rödlistade arter?

Översikt över rödlistade arter i Sverige
ArtgruppKunskapsbrist DDSårbar VU
Mossor4460
Storsvampar109249
Lavar1485
Däggdjur04

Vad är en rödlista och hur kommer en art upp på rödlistan?

Den svenska rödlistan är en lista över arter och deras hotstatus i Sverige. Den baseras på en bedömning av enskilda arters risk att dö ut från landet. Bedömningen görs utifrån internationellt vedertagna kriterier som baseras på flera olika riskfaktorer och resulterar i att arten hamnar i en viss kategori.

Hur kommer en art upp på rödlistan?

Grundförutsättningen för att en art ska kunna bedömas för rödlistan är att den är bofast och reproducerande i landet. Den ska också ha invandrat spontant alternativt vara införd och etablerad i det vilda före år 1800. ... Arter rödlistas utifrån fem olika huvudkriterier (A-E) vardera med en rad underkriterier.

Vad innebär rödlistad svamp?

Rödlistan är en bedömning över arters risk att dö ut och kan ses som en barometer på arternas tillstånd i Sverige. På rödlistan finns arter som har en osäker framtid, antingen för att deras populationer minskar eller för att de är mycket små.

Varför behövs rödlistan?

Varför behövs rödlistan? Rödlistan är ett viktigt verktyg inom naturvården vid t ex bedömning av konsekvenser av planerad exploatering. Om det finns många rödlistade arter i ett område kan exploatering få allvarliga konsekvenser. Rödlistade arter har däremot inget lagligt skydd.

Relaterade inlägg: