Är cellplast kapillärbrytande?

Innehållsförteckning

Är cellplast kapillärbrytande?

Är cellplast kapillärbrytande?

Cellplast är perfekt som kapillärbrytande skikt – perfekt som grundisolering för platta på mark. När man gjuter platta på mark är det viktigt att man har dränerande material som undergrund.

Vad är en EPS fil?

Expanderad styrencellplast (EPS) har hög tryckhållfasthet och används bland annat under platta på mark.

Vad står XPS för?

XPS står för Extruderad Polystyren och baseras också på styren men är ett material med slutna celler som tål betydligt högre belastning och står emot fukt bättre än EPS.

Är makadam kapillärbrytande?

Det vanligaste materialet i kapillärbrytande skikt under en golvkonstruktion på mark är tvättad singel eller makadam. Högst 5 procent av materialet får vid siktning passera maskvidden 2 mm och en obetydlig mängd får vara större än 32 mm. Skiktets tjocklek bör vara minst 200 mm.

Vad menas med ett kapillärbrytande material?

Ett kapillärbrytande skikt placeras under betongplattan för att hindra att markfukt sugs upp. Skiktet består som regel av minst 150 mm makadam, fraktion 8-16 eller 16-12, som komprimeras väl.

Är cellplast Diffusionstät?

EPS-cellplast har ett relativt högt ånggenomgångsmotstånd, jämfört med material såsom lättbetong och mineralull med motsvarande tjocklek. EPS-cellplast är alltså inte diffusionstät och kan jämföras med betong i fuktområdet 90 - 95% RF, eller massivt trä.

Relaterade inlägg: