Vad är normalt Troponin?

Innehållsförteckning

Vad är normalt Troponin?

Vad är normalt Troponin?

En tredjedel hade troponinvärden på 5–14 ng/l vilket betraktas som normalvärden, men visade sig vara starkt kopplat till död. I spannet 5–9 ng/l var risken att dö dubbelt så hög jämfört med referensgruppen som hade omätbara nivåer av troponin. I spannet 10–14 ng/l var risken tre gånger så hög.

När tas Troponin?

Genom att mäta halten av Troponin T eller Troponin I vid misstänkt hjärtinfarkt ser läkaren om det finns en skada på hjärtmuskeln och hur stor den är.

Vad är p proBNP?

Vad är NT-proBNP? NT-proBNP eller B-typ natriuretisk peptid (BNP är en förkortning av engelskans brain natriuretic peptide) är en typ av peptidhormon som utsöndras från hjärtats kammare och hjärnan och som fyller en funktion för osmosregleringen.

Hur snabbt stiger Troponin?

Med högkänsligt Troponin T (TnT) stiger värdena snabbt vid hjärtinfarkt, oftast inom en timme efter symtomdebut. De kvarstår förhöjda i en period av varierande längd efter hjärtinfarkten. På grund av den högre känsligheten kan tidsintervallet till när man tar ett andra TnT förkortas.

Vad betyder troponin dynamik?

Principer för tolkning av högkänsligt troponin En förhöjd troponinnivå innebär att patienten har myokardskada. 2. En förhöjd troponinnivå med signifikant förändring (dynamik) vid upprepad provtagning innebär att patienten har en akut myokardskada. Om signifikant dynamik saknas har patienten en kronisk myokardskada.

Relaterade inlägg: