Vad är saklig grund för uppsägning?

Innehållsförteckning

Vad är saklig grund för uppsägning?

Vad är saklig grund för uppsägning?

Avskedande får ske om arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden gentemot arbetsgivaren. Det förekommer i enstaka fall att arbetsgivaren avskedar en arbetstagare. Misshandel på arbetsplatsen, stöld eller förskingring hos arbetsgivaren skulle kunna utgöra grund för avskedande.

Vad innebär det om någon blir uppsagd pga personliga skäl?

En uppsägning p.g.a. personliga skäl ska som huvudregel grunda sig på en bedömning av arbetstagarens lämplighet till att utföra arbetet och inte på enstaka fall av misskötsamhet. Undantaget är om förseelsen är så pass allvarlig att arbetstagaren har visat sig klart olämplig till fortsatt arbete.

Vad är fog för avsked?

Om en arbetsgivare med fog kan säga att förtroendet för en arbetstagare är förbrukat föreligger saklig grund för uppsägning. Det kan t. ex. röra sig om att arbetstagaren har agerat i strid med anställningsavtalet eller gjort sig skyldig till annan misskötsamhet.

Vad är skäl för avsked?

Det kan handla om upprepad arbetsvägran, grov misskötsamhet, grov illojalitet, upprepad eller längre frånvaro utan giltigt skäl och brottslighet som riktar sig mot arbetsgivaren eller som skett på arbetsplatsen. Orsaken, eller en av orsakerna, till avskedandet måste ha inträffat under de senaste två månaderna.

Måste arbetsgivaren ange vilken saklig grund hen åberopar vid en uppsägning av personliga skäl?

Uppsägning ska vara sakligt grundad enligt 7 § LAS. I praktiken ska en uppsägning ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl. Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara skriftlig. En uppsägninggrund av personliga skäl ska även föregås av en underrättelse enligt 30 § LAS ("LAS-varning").

Vad är det för skillnad mellan uppsägning och avsked?

Vid avsked måste du lämna arbetsplatsen omgående. Vid uppsägning har du en uppsägningstid. Blir du avskedad får du lämna anställningen omedelbart och har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning.

Vilket formkrav anges för ett avsked?

Avskedande är än mer ingripande åtgärd än uppsägning och får endast ske om arbetstagaren grovt har åsidosatt sina skyldigheter enligt anställningen, se 18 § LAS. Samma formkrav gäller för avskedande som för uppsägning, dvs. att den ska vara skriftlig och lämnas personligen, 19 och 20 § LAS.

Vilket formkrav anges för ett avsked ange lagrum?

Utöver det högt ställda kravet på arbetstagarens avtalsbrott krävs som huvudregel även att avskedandet inte grundas enbart på omständigheter som arbetsgivaren känt till i mer än två månader. Ett avskedande ska normalt föregås av att arbetsgivaren underrättar arbetstagaren enligt 30 § LAS ("LAS-varning").

Vad krävs för avsked enligt lag?

Bestämmelser om avskedande finns i lagen om anställningsskydd (LAS). En anställd får avskedas om denne grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren (LAS 18 §). Med detta innebär att den anställde avsiktligt och grovt vårdslöst gjort något som inte ska behöva tålas i ett avtalsförhållande.

Hur många varningar krävs för uppsägning?

Det är en vanligt förekommande missuppfattning att arbetsgivaren har saklig grund för uppsägning av personliga skäl efter tre skriftliga tillrättavisningar (även benämnda varningar). ... På Gröna arbetsgivares hemsida finns blanketter du kan använda om det är aktuellt att utdela en tillrättavisning.

Relaterade inlägg: