Vad är ALP p?

Innehållsförteckning

Vad är ALP p?

Vad är ALP p?

P-ALP används främst vid diagnostik och uppföljning av skelettsjukdomar associerade till ökad osteoblastaktivitet samt lever- och gallvägssjukdomar. ... Förhöjda till kraftigt förhöjda ALP-nivåer ses vid Pagets sjukdom (osteitis deformans), skelettmetastaser med hög osteoblastaktivitet och avancerad rakit.

Vad är ALP test?

Alkaliskt fosfatas, ALP, är ett enzym som finns i ett stort antal av kroppens organ och vävnader. Det används kliniskt för att finna tecken på ev. lever- gall- eller skelettsjukdom. Orsaken till stegrat ALP kan bero på många olika saker och därför kan andra kompletterande prover behöva tas för att få en bredare bild.

Vad betyder P -- alkaliskt fosfatas ALP?

ALP, eller alkaliskt fosfatas som förkortningen står för, är ett enzym som finns i hela kroppen men i extra stor mängd i lever och i skelett.

Vad är p alkaliskt fosfatas ALP?

P/S-ALP, Alkaliskt fosfatas är en grupp enzymer som spjälkar fosforsyraestrar av olika slag. Alkaliskt fosfatas är ett s k integrerat membranprotein som finns i många celler t.

Vad innebär högt ALP?

Ett förhöjt ALP-värde kan ses vid många olika sjukdomar och tillstånd. De vanligaste är tillstånd som påverkar lever och gallvägar, t. ex. gallvägshinder (framförallt gallsten som har fastnat), infektioner i levern, fettlever, läkemedelspåverkan, reumatisk sjukdom, diabetes eller glutenintolerans.

Relaterade inlägg: