Vad betyder siffrorna på olja?

Innehållsförteckning

Vad betyder siffrorna på olja?

Vad betyder siffrorna på olja?

Ju lägre talet är desto bättre kommer den att flyta. Så en 5W-30 kommer att flyta lättare än en 10W-30 vid starttemperaturer och en 10W-30 kommer att flyta lättare än en 10W-40 vid motorns normala drifttemperaturer. Detta är viktigt eftersom motoroljor tjocknar naturligt när de kallnar och blir tunnare då de värms upp.

Vad är SAE?

Vad står SAE-beteckningen för? Viskositet är en av dem viktigaste egenskaperna som du ska utgå från för att kunna välja en produkt som passar årstiden som du kör med ditt fordon. Enligt amerikanska Society of Automobile Engineers (SAE) så kan alla motoroljor delas in i följande slags olika kategorier: Vinter.

Vad menas med 5W 40?

Det första man brukar se på oljeflaskan är oljans viskositetsklass enligt SAE-systemet, t ex SAE 5W-40. Denna beteckning talar om för oss hur trögflytande oljan är vid kallstart och hur lättfly- tande vid varm motor och belastning. ... Ju högre siffra inom respektive klass desto tjockare olja.

Vilket påstående är korrekt vid oljebyte på din bil?

Det finns olika teorier om hur ofta du ska byta olja men de flesta tillverkare är överens om att det ska göras varje 1 200 mil för personbilar. I bilar med dieselmotor rekommenderas en ännu mer regelbundet byte efter 500 mil eller var 6e månad. Att inte byta olja regelbundet kan orsaka allvarliga problem i din bil.

Relaterade inlägg: