Vad är offentlighet och sekretesslagen?

Innehållsförteckning

Vad är offentlighet och sekretesslagen?

Vad är offentlighet och sekretesslagen?

Offentlighets- och sekretsslagen innehåller regler om myndigheters hantering av allmänna handlingar, tystnadsplikt för anställda på myndigheter och begränsningar i rätten att ta del av allmänna handlingar.

Vad innebär sekretess i förskola skola och fritidshem?

Begreppet sekretess innebär i lagens mening förbud att röja en uppgift, vare sig det sker munt- ligen, genom utlämnande av en allmän handling eller det sker på något annat sätt (3 kap. 1§ OLS). Uppgiften får inte heller utnyttjas utanför den verksamhet i vilken det råder sekretess för uppgiften.

Vad sekretess är definieras i OSL?

Lagen innehåller vidare bestämmelser om tystnadsplikt i det allmännas verksamhet och om förbud att lämna ut allmänna handlingar. Dessa bestämmelser avser förbud att röja uppgift, vare sig detta sker muntligen, genom utlämnande av allmän handling eller på något annat sätt.

För vem gäller sekretessen?

Sekretess gäller mot allmänheten, mellan olika myndigheter och mellan olika verksamhetsgrenar inom samma myndighet.

Vilka omfattas av sekretesslagen?

Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller för alla som är anställda inom den offentliga hälso- och sjukvården, oavsett befattning eller huvudmannaskap. Den gäller alltså inte bara vårdpersonalen, utan också till exempel anställda i egenskap av vaktmästare, lokalvårdare och driftpersonal.

Vad innebär sekretess i förskola?

Sekretess gäller i förskola och sådan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap. skollagen (2010:800) som kompletterar eller erbjuds i stället för förskola för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.

Vad är sekretess i skolan?

Sekretess inom skolan regleras i första hand i 7 kap. 9 § sekretesslagen. Där gäller sekretess för uppgift om en enskilds personliga förhållanden om det kan antas att den som uppgiften rör eller någon som står honom eller henne nära lider men om uppgiften röjs. ...

Vad menas med sekretess?

Sekretess innebär ett förbud mot att röja en uppgift vare sig det sker muntligen, genom utlämnande av allmän handling eller på annat sätt. ... Därför har sekretessen olika styrka beroende på vilken typ av uppgift som skyddas och var uppgiften förekommer inom den offentliga förvaltningen.

Vad innebär en Menprövning?

Menprövning kallas det när man prövar om personuppgifter kan röjas utan att det är till men för den som uppgifterna rör eller dennes närstående. Huvudregeln är att en menprövning ska göras enligt 25 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen innan uppgifter om en patient får lämnas ut.

Relaterade inlägg: