Vem äger Scania?

Innehållsförteckning

Vem äger Scania?

Vem äger Scania?

Volkswagen Group Traton Scania AB/Parent organizations Volkswagen har köpt Wallenbergsfärens aktier i Scania och därmed tagit makten i bolaget. Investors vd Börje Ekholm säger att det är vemodigt, men att affären är nödvändig.

När kom Scania med turbo?

1969: En legend föds! Scania introducerar en 14-liters V8-turbomotor på 350 hk. Det är den kraftfullaste lastbilsmotorn i Europa vid den här tiden, och en föregångare i Scanias koncept med låga varvtal med högt vridmoment vid låg motorhastighet.

Var tillverkas Scania bussar?

Ständiga förbättringar En stor del av Scanias produktion sker i Södertälje och i nära samarbete med Scanias fabriker i övriga Sverige och världen. Arbetet grundar sig i våra kärnvärden med ett starkt fokus på ständiga förbättringar, det gör att vi kan leverera hög kvalitet på alla områden.

Vad står Scania Vabis för?

Scania är det latinska namnet på Skåne. ... Förklaringen är att det bildades genom en sammanslagning 1911 av Vagnfabriks AB i Södertälje (Vabis, grundat 1891) och Maskinfabriks AB Scania i Malmö. Scania började som cykelfabrik år 1900 och presenterade sin första bil 1901.

Varför såldes Scania?

När Wallenbergsfären sålde resten av sina Scania-aktier till Volkswagen för två år sedan gjordes det med förklaringen att det inte fanns något annat val. Tyskarna hade ju redan kontrollen. Visserligen fick de ut vad som på kort sikt ser ut att vara ett bra pris, 200 kronor per aktie mot dagens 115.

När kom Scania med V8?

När Scania presenterade sin 350 hk V8 i slutet av 1960-talet hyllades den som Europas starkaste dieselmotor för lastbilar, en ställning som den behöll i många år. Det var V8:an som gjorde Scania till King of the Road. I början av 1960-talet gav Scania-Vabis 8- och 11-litersmotorer upp till 250 hk.

När bildades Scania Vabis?

1891, Malmö Scania AB/Founded

Relaterade inlägg: