Vilka kan dömas till fotboja?

Innehållsförteckning

Vilka kan dömas till fotboja?

Vilka kan dömas till fotboja?

Den som är dömd till högst sex månaders fängelse kan ansöka om att avtjäna straffet genom intensivövervakning med elektronisk kontroll, så kallad fotboja....Vem kan få fotboja?

  • Någon form av sysselsättning: arbete, utbildning eller annan sysselsättning. ...
  • Godkänd bostad.
  • Att övriga myndiga i bostaden ger sitt samtycke.

Vilka brott ger 14 dagars fängelse?

Principen är att, om inget annat sägs, det underförstådda minimistraffet då är 14 dagars fängelse eftersom det är det lägsta fängelsestraff som kan utdömas. Som de juridisk kunniga du haft kontakt med sagt är alltså påföljden för stöld av normalgraden minst 14 dagar och max två års fängelse.

Hur är det att ha fotboja?

Du övervakas elektroniskt dygnet runt via fotbojan. Du får vistas utanför bostaden för till exempel arbete, behandling eller studier enligt ett schema som frivården gjort åt dig. ... Frivården larmas omgående om du inte följer schemat, och du måste vara beredd att förklara varför du avvikit från uppgjort schema.

Vad händer om man inte sköter frivården?

Detta kan hända om du inte sköter din behandling får övervakningsnämnden eller åklagaren veta det. ... kan åklagaren få veta det. Då kan du få en ny rättegång. och bli dömd till fängelse i stället.

När utdöms fotboja?

Har man dömts till ett längre fängelsestraff kan fotboja inte bli aktuellt. För att kunna verkställa sitt utdömda straff med fotboja krävs att den dömde skriftligen ansöker om det hos Kriminalvården (2 och 9 §).

När började man använda fotboja?

I Sverige har elektronisk övervakning, här kallad intensivövervakning eller IÖV, använts sedan 1994. Den infördes då på försök som ett sätt att verkställa korta fängelsestraff utanför anstalt (upp till två månader).

Vad händer om man missköter skyddstillsyn?

Om du missköter dig under prövotiden kan du få ändrade eller nya regler att rätta dig efter. Vid allvarlig misskötsamhet kan skyddstillsynen sluta att gälla och i stället ersättas av ett annat straff, till exempel fängelse.

Relaterade inlägg: