Hur räknar man ut föräldrapenning?

Innehållsförteckning

Hur räknar man ut föräldrapenning?

Hur räknar man ut föräldrapenning?

Om du har ensam vårdnad Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå). ... De första 180 dagarna som tas ut för barnet måste vara dagar på sjukpenningnivå.

Hur ska man fördelar föräldraledigheten?

Om föräldern med högre lön har rätt till föräldralön kan det vara en fördel att ni delar lika på föräldradagarna, för familjens totala inkomst. Din föräldrapeng baseras på hur hög inkomst du har innan barnet föds. Föräldrapengen styrs av din sjukpenningsgrundade inkomst (SGI) som är 97 procent av din totala inkomst.

Hur räknar man ut sin SGI?

Så räknar du ut din SGI SGI baseras på en uppskattning av din årliga arbetsinkomst och räknas ut genom att multiplicera hela årsinkomsten med 0,97. För att ta fram maximal ersättning kan du sedan multiplicera din SGI med 0,8.

När kan man få tillfällig föräldrapenning?

Du kan få ersättning för vab. från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år. Det finns tillfällen när du har rätt till ersättning även om barnet är äldre eller yngre, till exempel om barnet omfattas av LSS.

Får man jobba när man är föräldraledig?

Enligt föräldraledighetslagen har du som förälder rätt att arbeta deltid. Hur mycket du kan gå ner i tid beror på om du tar ut föräldrapenning eller inte. ... Det krävs dock att du tar ut föräldrapenning i motsvarande omfattning. Om du inte tar ut föräldrapenning får du som mest korta ner din arbetstid med 25 procent.

Kan man ta ut föräldrapenning och semester samtidigt?

Är du föräldraledig gäller samma regler för semesterledighet som när du är i tjänst. Du kan ansöka om semesterledighet precis som vanligt hos din arbetsgivare. Tar du ut semester påverkar det inte din föräldraledighet utan du gör bara ett avbrott i den period som du beviljats föräldraledighet för.

Kan man ta ut lön och föräldrapenning samtidigt?

Jag får ju lön av min arbetsgivare då! Hur hänger det ihop? Så länge ditt barn inte har fyllt ett år beräknas också sjukpenning och tillfällig föräldrapenning på din tidigare sjukpenninggrundande inkomst. Men efter barnets ettårsdag kan den sjukpenninggrundande inkomsten sänkas till samma nivå som din faktiska inkomst.

Relaterade inlägg: