Vad betyder siffrorna i SFS?

Innehållsförteckning

Vad betyder siffrorna i SFS?

Vad betyder siffrorna i SFS?

Då en lag utfärdas eller en förordning fastställs, publiceras den i Svensk författningssamling. Författningen får då ett eget SFS-nummer, som består av årtalet för utfärdandet följt av ett kolon (:) samt ett löpnummer som tilldelas i kronologisk ordning alltefter utfärdandet.

Hur läser man paragrafer?

Man hänvisar till en viss paragraf med paragrafnumret följt av "§", till ett visst kapitel med kapitelnumret följt av "kap.", och till ett visst stycke med "första stycket", "andra stycket" osv. Man skriver ut lagens rubrik i sin helhet inklusive SFS-nummer. För grundlagarna och balkarna utelämnas dock SFS-numret.

Vad betyder siffrorna i lagen?

Vad betyder siffrorna i svensk författningssamling (SFS)? De fyra första siffrorna anger vilket år som riksdagen beslutade lagen. ... De anger vilken lag i ordningen den lagen var det året. I det här fallet rör det sig om en lag som beslutades av riksdagen år 2014. Lagen var nummer 821 i ordningen det året.

Hur läser man brottsbalken?

Lagar eller balkar som är indelade i kapitel kan förkortas genom att man skriver lagförkortningen följt av kapitelnumret [kolon] paragrafnumret. Detta är ett väldigt snabbt och smidigt sätt att förkorta på. Exempel: 5 kap. 4 § brottsbalken kan istället skrivas BrB 5:1.

Hur skriver man Laghänvisningar?

Hur svårläst en laghänvisning blir beror till stor del på hur långt namn som lagen har. Om du skriver om språklagen är det ganska lätt att hänga med för läsarna. Första gången i texten eller kapitlet skriver du ut språklagen (2009:600) med SFS-numret inom parentes. Nästa gång räcker det att skriva språklagen.

Relaterade inlägg: