Vad vill shiamuslimer?

Innehållsförteckning

Vad vill shiamuslimer?

Vad vill shiamuslimer?

Så just frågan om Muhammeds efterträdare och i synnerhet Alis roll är den ursprungliga konfliktlinjen för skillnaden mellan sunni och shia. Denna konflikt gäller fortfarande, vilket innebär att shiatroende muslimer vill att den som leder islam ska vara en direkt släkting till Ali, och därmed också Muhammed.

Vad menas med 313 shia?

Shia (الشيعة; förkortning av Shia 'Alī, "Alis anhängare") är den nästa största inriktningen i islam. Det är den gren av islam som menar att den islamiske profeten Muhammed enligt Guds beslut utnämnt Ali ibn Abi Talib och hans ättlingar till muslimernas ledare efter sin bortgång.

När kom shia?

Varför är islam uppdelat i två grupper? Splittringen mellan sunni- och shiamuslimer uppstod när profeten Muhammed dog år 632. Sunniterna menade att den mest kompetente av profetens anhängare skulle vara deras överhuvud, medan shiiterna ville att den positionen skulle gå i arv till Muhammeds kusin och svärson Ali.

Var finns flest shiamuslimer?

Sunniislam är den största riktningen internationellt sett och i övriga Mellanöstern, men inte i Irak. Jämte Bahrain är Irak det enda arabland som har en övervägande shiamuslimsk befolkning, omkring 60 procent. (I grannlandet Iran är majoritetsbefolkningen visserligen shiamuslimer, men inte araber utan perser).

Var finns shia?

Shiiterna står endast för ungefär 10 procent av alla muslimer. Libanon, Syrien, Irak, Bahrain, Jemen är de länder där Shiamuslimerna har ett stark närhet.

Hur många gånger ber shia?

Sunnimuslimer ber traditionellt fem gånger om dagen medan shiamuslimer brukar slå ihop dagens fem böner till tre tillfällen.

Vem grundade shia?

Ali var den första imamen och den första rätta ledaren enligt shia. Olika inriktningar inom shiaislam räknar med sex, sju eller tolv imamer. Vanligast är tron på 12 imamer. Den tolfte imamen ska enligt traditionen ha gått in i en moské och försvunnit.

Hur många procent är shiamuslimer?

Islam har en stark ställning Den stora majoriteten är sunnimuslimer men 15 procent uppskattas vara shiamuslimer. Det finns även en liten minoritet sikher och hinduer i Afghanistan, samt ett fåtal kristna. Det lokala religiösa ledarskapet är mullorna.

Relaterade inlägg: