Vad händer i leden vid reumatoid artrit?

Innehållsförteckning

Vad händer i leden vid reumatoid artrit?

Vad händer i leden vid reumatoid artrit?

Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, RA, är en inflammatorisk sjukdom som ofta börjar i små leder i händer och fötter. Lederna svullnar, blir ömma och du får ont. Det går inte att bota reumatism, men med läkemedel och fysioterapi kan inflammationen dämpas och smärtan lindras. Inflammationen gör lederna stela.

Vad menas med Seropositiv?

RA delas ibland in i seropositiv och seronegativ RA, beroende på om blodprov visar att det finns eller inte finns så kallat anti-CCP i blodet. Anti-CCP är en typ av antikroppar, som finns hos ungefär tre fjärdedelar av alla som har sjukdomen. Reumatoid artrit kallas även ledgångsreumatism eller reumatism.

Vilka blodprov reumatism?

Ett blodprov för reumatism mäter bland annat anti-CCP, ett protein som angriper kroppens egna vävnader och kan orsaka autoimmuna sjukdomar. Tre av fyra personer med ledgångsreumatism har anti-CCP i blodet. Men, du kan ha anti-CCP i blodet även om du är frisk.

Hur uppkommer reumatoid artrit?

Orsakerna till varför du drabbas av reumatisk sjukdom kan variera men det vanligaste är att de uppstår som resultat av en inflammation i din kropp. När immunförsvaret reagerar och beter sig felaktigt kan det uppstå en autoimmunitet.

Kan man dö av ledgångsreumatism?

Hos patienter med ledgångsreumatism, RA (reumatoid artrit), finns en ökad risk att utveckla eller i hjärt-kärlsjukdom. Detsamma gäller för vissa tumörformer och infektioner.

Vad är en USUR?

En usur är en erosion av skelett, och förekommer i vissa sjukdomsprocesser såsom reumatoid artrit. En usur är förlust av ben i ett visst område snarare än en förändring i bentätheten, såsom i osteoporos.

Relaterade inlägg: