Vad betyder siffrorna 0 1 2 3 Vad det gäller märkning av ägg?

Innehållsförteckning

Vad betyder siffrorna 0 1 2 3 Vad det gäller märkning av ägg?

Vad betyder siffrorna 0 1 2 3 Vad det gäller märkning av ägg?

De sista siffrorna i koden på äggen visar vilken lantbrukare (äggproducent) som har producerat äggen. Om äggproducenten har flera stall kan märkningen även visa från vilket av stallen som äggen kommer från. Detta är dock en frivillig märkning. Stallet anges i så fall med den sista siffran (efter bindestrecket).

Vad betyder första siffran i stämpeln?

Genom att tyda äggets stämpel kan du ta reda på var det kommer i från. Siffran 0 står för ekologiska ägg och 3 för burhöns. ... Risken att då köpa ett "gammalt" ägg kvarstår med det går att ta reda på var ägget är värpt och hur hönan haft det. Är första siffran 0 är ägget ekologiskt.

Hur klassificeras ägg?

Märkningen för klass A-ägg med bokstaven A kan ingå i olika kom- binationer, som ”klass A”, ”färska klass A”. För tvättade ägg ska be- teckningen ”tvättade ägg” anges på förpackningen, tillsammans med ”klass A”. För ägg av klass B kan bokstaven B förekomma i en cirkel.

Hur länge håller ägg Livsmedelsverket?

Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat. Märkningen av hållbarhetstiden på ägg är idag satt med avseende på bibehållen kvalitet vid lagring i rumstemperatur. Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta.

Vad menas med frigående höns?

Höns i frigående inhysningssystem rör sig fritt inomhus i stora stallar med strö på golvet. Beläggningen är max 9 höns per kvadratmeter tillgänglig yta. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i.

Hur många ägg kan man äta per dag Livsmedelsverket?

Livsmedelsverket har inga specifika rekommendationer om hur många ägg barn, eller vuxna, kan äta. Läs mer om äggLivsmedelsverkets webbplats. Och om du är intresserad av näringsvärdet och innehållet av kolesterol i ägg, eller andra livsmedel, så kan du titta i vår livsmedelsdatabas.

Relaterade inlägg: