Vad ska man äta om man har MS?

Innehållsförteckning

Vad ska man äta om man har MS?

Vad ska man äta om man har MS?

Ät kyckling och magra köttsorter. Undvik bakverk, choklad och grädde som innehåller mycket fett och socker. och –flingor. Ökad vikt kan vara ett problem för vissa personer på grund av lägre aktivitet som ett resultat av minskad rörlighet, trötthet och, kanske, depression.

Kan man bli frisk från MS?

Det finns fortfarande inte något botemedel mot MS men en del behandlingar är så effektiva att man inte kan se ett spår av sjukdomsaktivitet när man behandlar med dem. Det har skett oerhört mycket när det gäller behandling av MS de senaste 20 åren.

Vilken typ av träning kan ingå i rehabiliteringen för en person som har MS?

Vid behov görs dock vissa anpassningar för att patienten ska få specifik träning (för bl. a. koordination, balans, specifika muskelgrupper). Promenader, cykelturer och bassängträning som utförs regelbundet är mycket bra träningsformer.

Kan man dricka alkohol när man har MS?

Multipel skleros (MS) är sjukdomen som läkarna delvis har missförstått i 200 år. Men nu finns ny kunskap som påverkar synen både på förloppet och på behandlingen. Samtidigt har forskarna hittat skyddsfaktorer som förvånar – sol, snus, kaffe och alkohol.

Vad händer om man har MS?

Vid MS kommer immunförsvarets vita blodkroppar in i centrala nervsystemet och angriper myelinet. Det uppstår en inflammation och ibland skadas själva nervtrådarna. Då kan nervimpulserna inte ledas på rätt sätt. Vilka symtom du får beror på vilka nervtrådar som blir inflammerade.

Relaterade inlägg: