Vad är immaterialrättens?

Innehållsförteckning

Vad är immaterialrättens?

Vad är immaterialrättens?

De första fyra kapitlen består av genomgång av de fyra immaterialrättsliga kategorier som vi anser vara de mest centrala och som hör till PRV:s ansvarsområde. Dessa är patent, varumärken, mönsterskydd och upphovsrätt.

Varför behövs immaterialrätten?

Kortfattat kan man säga att när du som entreprenör uppfinner någonting nytt, väljer staten att offentliggöra din kunskap och uppfinning, i utbyte mot att du får ensamrätt att tjäna pengar på din idé. Immaterialrätten existerar alltså för att främja och skydda entreprenöriell utveckling i samhället.

Vad är anledningen till att immateriella rättigheter spelar så stor roll i den moderna ekonomin?

I kunskapsekonomin är dessa tillgångar ofta helt avgörande för företag och därmed också för samhället i stort. Innovativa företag använder sig av immaterialrättigheter för att skydda sina innovationer och skydden är avgörande för företags vilja att investera i forskning och utveckling.

Vad kan Tullverket hjälpa till med vid misstanke om kopiering och hur arbetar de löpande med detta?

En misstanke om förfalskning kan uppstå på grund av en varas eller förpacknings utseende eller egenskaper. När vi har stoppat en vara kontaktar Tullverket rättighetshavaren som får bedöma om det har skett ett intrång. ... Därefter tar Tullverket ställning till om vi ska göra ett ingripande.

Vad är patenterbart?

För att vara patenterbar måste en uppfinning, kunna tillgodogöras industriellt. En uppfinning som enligt naturlagarna inte kan fungera är inte patenterbar. Ett exempel på en sådan uppfinning är evighetsmaskinen.

Hur påverkar internationella regler svensk immaterialrätt?

Just EU-rätten har sedan mitten av 1990-talet haft stor inverkan på den svenska immaterialrätten och i många delar har vi fått omvärdera vår syn. I Sverige har skyddet för uppfinningar, verk, design och kännetecken kommit att representera stora värden i en kunskapsintensiv ekonomi, som också främjar sysselsättningen.

Relaterade inlägg: