Vad är Myndighetsspråk?

Innehållsförteckning

Vad är Myndighetsspråk?

Vad är Myndighetsspråk?

Myndighetsspråk är det språk som används i tjänsteuppdrag. Myndighetsspråk är det språk som används när offentlig makt utövas. fortsätter, ber vi Er lämna in en transportstödansökan och ett läkarintyg till socialservicebyrån.

Hur kan man skydda svenska språket?

Enligt språklagen skall de nationella minoritetsspråken skyddas och främjas. Barn med föräldrar som tillhör en nationell minoritet har rätt att lära sig dessa språk, även om de inte lärt sig dem som modersmål, och samhället ska se till att de får sådan undervisning.

Vad händer om man bryter mot språklagen?

Språklagen är en skyldighetslag, men det finns ingen påföljd. Lagen slår fast rätten till det egna modersmålet. Även den som har ett annat modersmål än svenska, teckenspråk eller de officiella minoritetsspråken ska ges möjlighet att utveckla och använda sitt språk.

Vilka kriterier som måste uppfyllas för att ett språk ska få vara ett nationellt minoritetsspråk?

Två villkor måste uppfyllas för att språket ska få ställning som nationellt minoritetsspråk. Det ska vara ett språk och inte en dialekt. Det ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär hundra år.

Vad är enkelt språk?

Klarspråk är språk som är vårdat, enkelt och begripligt – och framför allt anpassat efter mottagarnas behov. Det vanligaste är att man med klarspråk menar myndighetstexter som är skrivna på ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Oftast handlar det om skrivna texter, men även det muntliga språket omfattas.

Relaterade inlägg: